Zondag 22 maart 2020: Er komt een bericht op de whatsapp groep voorbij waarin ene Bert vraagt of het mogelijk is om een digitaal concert te geven en wie daar bij zouden willen helpen. Ik ben nog niet eens officieel lid en ken niet iedereen, maar besluit om toch een berichtje te sturen dat het mij leuk lijkt om hieraan mee te werken.

Maandag 23 maart wordt ik gebeld door Bert. Ik ken hem verder niet, maar tijdens het gesprek kom ik erachter dat hij de voorzitter is. Bert komt van mij te weten dat ik nog maar pas lid ben en graag wil helpen met de technische kant de komende tijd.

Er wordt een “digicommisie” opgericht bestaande uit Vera, Bert, Corine en ondergetekende. De bedoeling is om wekelijks een vergadering te hebben via WhatsApp en met een plan te komen wat we willen gaan organiseren.

Al gauw blijkt dat het idee om een online live concert geven niet haalbaar is. We komen tot een gezamenlijk besluit om 1 nummer door elk lid afzonderlijk thuis in te laten spelen en hier een totale film van te maken.

Het eerste nummer zal Chandelier zijn, Vera zorgt voor een mp3 van de uitgever en ik zet een aantal tikken voor het nummer om het juiste tempo aan te geven, zodat de muzikanten weten wanneer ze moeten beginnen.

Deze mp3 is naar de leden gestuurd en in de tussentijd kan ik mij gaan verdiepen in een programma waarin de uiteindelijke film in gemaakt gaat worden.

Nou dat viel nog niet mee. Het idee in mijn hoofd was er, alleen de veel verschillende gratis programma’s voldeden niet aan mijn verwachtingen. Het was echt trial en error. Uiteindelijk een geschikt programma gevonden, waar de inmiddels binnenkomende filmpjes van de leden in gezet konden worden.

Het beeldmateriaal werd gescheiden van het geluid, waarna de uiteindelijke montage begon.

In het videoprogramma worden de video’s onder elkaar uitgelijnd volgens de oorspronkelijke mp3 die er in geplaatst is. Het uitlijnen is nog niet zo simpel, omdat iedereen wel ergens anders begint. Naarmate er meer films in komen, wordt mijn laptop ook steeds trager. Na veel uittesten is de video klaar, nu de muziek nog, de binnengekomen muziek wordt ook onder elkaar gezet in een ander programma, dit gaat gelukkig wat vlotter. Nu nog een mooie galm erop en het geluid is klaar om bij de video te voegen. Alleen nog op de produceren button klikken en na 30 minuten kan het resultaat bekeken worden.

Toch zie ik nog wat ongelijkheden. Deze dus weer verbeteren en dan weer produceren tot het uiteindelijk gelukt is.

Onze eerste online film mag gedeeld worden!

Iedereen was uiteindelijk tevreden over het resultaat gezien de complimentjes die ik gekregen heb, nogmaals dank daarvoor. Ik heb het met heel veel plezier gedaan, vandaar dat we ook met nieuwe films aan de slag zijn gegaan.

Met vriendelijke groet,

Matty